tryckluftsslang

Saker man borde kollat upp innan, tryckluftsslangar…

Tryckluftsslang är och fungerar väldigt likt en vanlig vattenslang som finns i de flesta hushållen som har en trädgård. En tryckluftsslang används dock främst för att främja de komponenter som kan finnas i pneumatik eller motorer. I vanliga fall är dessa beroende av tryckluft och därför används dessa tryckluftsslangar för att transportera tryckluften till komponenterna.

Tryckluftsslangarna finns utformade i olika material, i vanligaste fallen är de tillverkade i PVC. De kan även förekomma i olika utseenden. Vanliga ser ut som vanliga vattenslangar som är väldigt raka i formen medan de finns de tryckluftsslangar som är spiralformade. Det är även väldigt vanligt att dessa slangar är polyesterarmerad medan delar av den är i PVC. Bättre slangar är i flera lager för att klara av olika ämnen som slangen kan komma i kontakt med. Det finns exempelvis slangar som är resistenta mot ozon, fett, olja och andra lättare kemikalier.

Tryckluftsslangar som återfinns hos försäljarna har även egenskaper som tillåter väldigt lång livslängd då de är oljebeständiga. Övriga positivia egenskaper som dessa tryckluftsslangar innehar är att materiel av hög kvalité som innebär hög rivhållfasthet men samtidigt har de en funktionsduglig lättböjlighet. De tryckluftsslangar som säljs på marknaden idag innehar vanligen även egenskaper som tillåter slangen att funktionera lika bra i olika temperaturer, från -40°C till +80°C. Trots de stora temperaturskillnaderna som de fungerar i så behåller slangen sin mjukhet och därmed lättböjlighet vilket är väldigt positivt.

De kompressorer som man i vanliga fall fäster tryckluftsslangen på kan vara av olika storlekar och samtidigt komprimera luft på olika sätt. Det är därför viktigt att kontrollera så att man har rätt verktyg och kopplingar från tryckluftsslangen till kompressorn. Tryckluftsslangarna brukar även inte klara av alla trycknivåer, ska slangen klara av högre nivå av tryckluft som mäts i enheten bar, så bör man kolla upp detta i förväg för att på så sätt handla på säg rätt slang som passar till ändamålet.

Tryckluft som flödar i dessa tryckluftsslangar återfinns i olika kvalitéer. I vanliga fall brukar man bedöma kriterier som vatten-/oljeinnehåll, partikelinnehåll, sterilitet samt Lukt och smak på trycket. Detta då trycklufts används i olika typer av laboratorier och verkstäder vilka har olika kriterier som de vill uppnå med luften.

De finns väldigt många återförsäljare av tryckluftsslang i Sverige och några av dem är Rubber Company, Swedol, Biltema, Jula, Mekonomen och Clas Ohlsson. Samtliga butiker har ett likvärdigt utbud som sträcker sig från de billigare varianterna som fungerar bra till mindre kompressorer och ansträngningar, till de slangar som kostar något mer och klarar av större tryck. I vanliga fall så köper man tryckluftsslang per meter men det finns även de slangar som är färdiga direkt i butiken. Eftersom att dessa butiker finns i nästan alla delar av Sverige och utöver dessa finns det även väldigt många butiker online som säljer trycklutsslangar så är det väldigt lätt att få tag på dessa. Därmed så är det väldigt lätt för alla att få tag på just den slang man är ute efter, skulle det vara så att den inte finns i de fysiska butikerna så återfinns den sannolikt online.