Träolja är en olja som lämpar sig mycket bra för behandling av virke som inte omgående målas över. Vissa träoljor innehåller vaxprodukter och detta är inte alls ovanligt. Vaxprodukterna gör att vidhäftningen påverkas negativt vid övermålning. Det kan ibland vara svårt att bedöma kvalitén på en träolja. Det är något som tiden helt enkelt får utvisa. I de allra flesta fall får man det som man betalar för.
Tidigare har träoljor alltid märkts upp med torrhetsgraden på oljan i procent. Procentens syfte var att visa på hur mycket olja som faktiskt var kvar i virket. Detta efter att olika tillsatser har dunstat bort. Vilken typ av olja som använts är helt avgörande för fastställningen av kvalitén på träoljan. Därför är det viktigt att läsa på om träoljan du planerar att köpa. Anledningen är för att se vad andra har för erfarenhet av samma produkt vilket hjälper en att fatta ett beslut.
En mycket populär träolja som har många användningsområden är Roslagsmahogny. För att blanda en bra Roslagsmahogny behöver man 1 del 100%-ig trätjära, som är lämpat för att blanda med terpentin, 1 del kallpressad rå linolja och 1 del terpentin. Det bästa resultatet får man om man använder kallpressad rå linolja. Den molekylära storleken är mycket mindre vilket förbättrar genomträngningen i virket.
Träolja – Färgad och pigmenterad
Med färgad/pigmenterad träolja kan du färga det mesta. Den centrala frågan är hur slutresultatet blir och om det är något du tycker om. För roslagsmahogny och trätjära börjar du helt enkelt med att blanda pigment och rödsprit till en ”pasta”. Under omrörningen, som måste ske konstant, tillförs sedan övriga ingredienser för bästa resultat.
Andelen pigment varierar beroende på vilket typ av resultat man önskar. Viktprocenten på 5–20% kan testas för önskat resultat. Att blanda sin helt egna ”färgbets” för konstnärliga resultat är betydligt enklare. Det är bara att röra ut pigment med lite kokt linolja (50%) och balsamterpentin (50%) till en tjockare pasta. Nästa steg i processen är att röra ut pastan stegvis genom att tillsätta ytterligare olja och balsamterpentin – till önskad styrka.
Det är möjligt att grundolja ändträ utan pigment innan färgsättningen utförs. Av den enkla anledningen att ändträet suger in mindre ojämnt och resultatet blir bättre. Det är möjligt att blanda 50% kokt linolja och 50% rå linolja, nackdelen är att det tar tid att torka. Detta är inget problem för den som inte har bråttom.
Förarbetet innan målningen
Resultatet blir inte bättre än underarbetet, så enkelt är det bara. För ommålning av tidigare målade ytor, så gäller som vanligt ett beslutsfattande mellan önskat slutresultat samt insatt arbete.
Är fallet så att ytan skrapats ner till en trären yta, har du alltid ett bättre utgångsläge som gör resultatet bättre. Det avråds att blanda olika färgtyper. I vissa fall kan det vara på sin plats att hyra en ”speed-heater” om ytan gäller en hel fasad. Speed-heaterns infravärme gör att du mycket mer effektivt kan skrapa större ytor. På så vis spar du mycket tid som du kan investera i annat. Efter att detta steg är klart kan du grunda med en bra träolja för optimal vidhäftning och ett bättre slutresultat.
Välj rätt träolja
Att välja rätt produkt är inte allt enkelt – samma gäller träoljor. Det finns mängder med olika leverantörer av träoljor. När man köper denna typ av produkt är det viktigt att man köper rätt produkt. Anledningen är att ”billigare” trätjäror kan innehålla ämnen som försämrar slutresultatet. Att läsa på om olika leverantörer, dess produkter och kvalitet så kan man hitta rätt produkt. Kom ihåg att även jämföra priser produkter emellan men även innehållet i trätjäran.