färg

Svårt att köpa rätt färg

Något som jag stör mig på är när man ska köpa något typiskt konventionellt som målarfärg eller dylikt. De kanaler som finns för att utvärdera om en produkt är bra, prisvärd, kvalitets säker osv är oftast bara återförsäljare och varan egna broschyrer. Det finns väldigt få objektiva vägar att söka information om vissa produkter. Telefoner, datorer och många moderna produkter har utvecklats i samband med ordentliga objektiva informations system. Jag kommer ihåg att min farsa valde färg till sitt hus hemma i Enköping eftersom Jotun var det som frontades mest i affärerna där. Så naiva och oinformerade hoppas jag att vi i våran generation är.

Så hur gör man då när man väljer färg?

Ska du göra ett riktigt bra beslut så gäller det att man vet vad det är man snackar om. Det kan vara värt att läsa på lite om färg, vilka färger är bra för vilka träslag, eller för vilka förhållanden. Detta stämmer självklar för alla andra områden med, att vara väl informerad har aldrig skadat.

Om det är ett lite mindre projekt eller att det inte riktigt finns tid att researcha så skulle jag rekommendera att gå till en oberoende återförsäljare, gärna flera stycken och se om deras argument håller ihop.

Jag har själv inte hittat något ordentlig pålitligt test online på olika färger som övertygar mig. De har oftast dåliga underlag och dåliga metoder som får mig att tveka på hur väl bedömd färgen verkligen blir. Kom även ihåg att hur bra färgen ”presterar” även handlar om hur bra penslarna är, klimatet vid målningen och framförallt tekniken hos målaren. Om du köper en dyr färg men drar på alldeles för många lager så kommer det fortfarande inte bli något bra slutresultat.

Att tänka på

Det viktigaste när det är dags att måla om är att kartlägga sig faktiska behov. Olika ytor kräver olika sorters färg för ett felfritt resultat. Därför är det viktigt att man har koll på vad man faktiskt behöver för typ av färg. Det viktigaste att ha koll på är vilken sorts yta man har tänkt att måla på. Vilket material ytan består av exempelvis. Det kan också spela in huruvida man tänkt använda färgen på väggar eller golv. Golv kräver oftare mer slitstarka lösningar efter de slits mer än exempelvis väggar.