Släpvagn

Hur är det med släpvagnarna i Kristianstad?

En släpvagn har många funktioner och är väldigt användbar på så sätt. Det är dock väldigt sällan man som privatperson faktiskt äger en släpvagn och därför finns det många andra verksamheter som bidrar med den tjänsten. I Kristianstad som ligger i nordöstra delen av Skåne är det trivialt med denna typ av tjänst. Släpvagn används frekvent i Kristianstad, delvis för att det är en väldigt liten stad och många rör sig in och ut ur den. Det är bland annat vanligt att många väljer att börja studera exempelvis i Lund och passar då även att flytta ner dit. Utan släpvagn eller eventuell lastbil hade detta varit ett väldigt stort problem.

För att kunna använda sig av släpvagn så räcker det egentligen med att man har en bil med dragkrok. Det får således köras av personer med vanligt b-körkort. Det finns även släpvagnar som är konstruerade för att dras bakom traktor eller andra motorredskap men det är främst med vanlig bil man drar släpvagnen. Liksom bilen så bör man installera vinterdäck på släpvagnen mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag. I Kristianstad som ligger tämligen geografiskt väldigt långt ner i Sverige har dock ofta ganska så bra vintrar och det är kanske inte alltid som man kanske känner att detta behövs. Säkerheten skall alltid gå först dock och det är inte enbart för sig själv man använder vinterdäck, skulle släpvagnen släppa skulle det kunna påverka så många andra runt om kring.

Liksom bilen så bör man installera vinterdäck på släpvagnen mellan 1 december och 31 mars om det råder vinterväglag

Vad gäller hastigheten på släpvagnen finns det olika standarder beroende på vad för typ av släpvagn. Vid flytt och liknande är det väldigt vanligt att man har en större mer funktionsduglig släpvagn och då brukar denna ha bromsar. En bromsad släpvagn har en maxgräns på 80km i timmen vilket man inte bör bestiga av säkerhetsskäl. Vad gäller släpvagn som inte har några bromsar bör man inte överstiga 40km i timmen.

Släpvagn i Kristianstad är liksom de flesta delarna av Sverige, inte alls svårt att få tag på. Idag har nästan alla bensinmackar möjligheterna till uthyrning av släpvagn, vilket gör det lättillgängligt. Många av dessa har även möjligheten att hyra släpvagn i en stad för att sedan återlämna denna i en annan stad. Detta är något som många i Kristianstad kan ha användning av vid t.ex. inflyttning i en annan stad. Således behöver man inte tänka på att man skall behöva åka tillbaka till Kristianstad för att enbart lämna tillbaka släpvagnen.

Även om tillgängligheten på en släpvagn är hög i Kristianstad så bör man ändå vara väldigt försiktig när man kör med släp. Har man inte gjort detta tidigare så kan det kännas väldigt ovant till en början då fordonet väger mycket mer. Andra saker man bör tänka på när man kör med släpvagn är att försöka ta ut svängarna någorlunda så att man inte går emot. Fordonet blir ju med släpvagn någon meter extra stort. I övrigt har de flesta nybörjare väldigt svårt att backa med släpvagn och detta är något som kan ta ett bra tag innan man bemästrar då det kräver en helt annorlunda teknik än att backa med vanlig bil.