Snygga pjaxor

Pjäxor för skidor – Viktigt att veta

Att välja pjäxor till sina skidor är inte helt lätt. En skön pjäxa är dessutom ett viktigare köp än ett par bra skidor. För utan ett par pjäxor med bra passform så kan hela din skidupplevelse gå åt skogen. Valet av skidpjäxor kan därför vara skillnaden mellan en lyckad skidsemester och en skidsemester med ömma fötter och skavsår. Jag skulle nog säga att pjäxor är den viktigaste delen av en alpinutrustning. Men vad ska man då tänka på när man väljer och köper sig ett par pjäxor? Först och främst så måste du veta vad och vart du kommer att åka skidor. Det finns nämligen flera typer av pjäxor för olika ändamål och användningsområden. Vilken pjäxa som är rätt för dig beror på flera olika saker. Dels hur din åkstil ser ut men också hur van skidåkare du är och vilken sorts skidåkning du ska utföra.

Hur väljer jag rätt pjäxor?

Det kanske allra viktigaste är när du väljer pjäxor till dina skidor är storleken. När du ska beställa eller köpa ett par pjäxor gäller det att du har koll på din fot. Sätt foten mot en vägg och rita av den på ett papper. Mät den på det längsta stället, där hittar du din storlek i cm. Mäter du till exempel 26,2 cm bör din storlek bli 26,5. När du väl har fått hem dina pjäxor så prova dem i lugn och ro och känn efter hur pjäxan sitter på. Kom ihåg att endast använda ett par strumpor. Det är många som gör felet att ta på sig två stycken strumpor. Det blir bara stelt och trångt för foten och gör att man lättare fryser ute i backen. Efter att du kommit fram till vilken storlek som du ska satsa på, så ta dig en funderare kring din skidåkning och var du vill åka. Åker du mest i tuffa pister så kanske en tvådeladpjäxa passar dig bäst? Eller är du den personen med frusna fötter och föredrar uppåkta sköna backar? Då kanske det passar dig bättre med en tredelad pjäxa.
Mer om olika typer av pjäxor nedan. Det är också viktigt att tänka på vilken flex man ska välja. Flex innebär hur styv pjäxan är och i praktiken hur mycket kraft du kan överföra till skidorna. En vanlig missuppfattning är att ett hårt flex alltid är bra men generellt kan man säga att vilken flex man ska välja beror dels på åkskicklighet men även på din vikt. En tyngre och kraftfullare åkare behöver en styvare pjäxa än en som är lättare. Vill du läsa mer om hur du väljer en bra pjäxa så finns det en bra köpguide här.

Flera typer av  skidpjäxor?

Man kan säga att det finns två typer av pjäxor att välja mellan, den tvådelade och den tredelade pjäxan. Den tredelade pjäxan heter just så för at pjäxan är uppbyggd av tre olika delar. En botten som består av ett skal som är öppet över vristen och fotryggen. Därefter en kappa som gör foten stabil bakåt och i sidled. Till sist en tunga som styr flexet på pjäxan framåt och täcker upp det öppna skalet. Flextungorna på de tredelade pjäxor kan man ofta byta ut och man kan då styra om man önskar en styvare eller mjukare pjäxa. Det går ibland ta bort helt och gör det lättare för dig med mindre friktion i gåläget. Den tvådelade pjäxan är styvare i sidled och diagonalt och passar hårdare underlag tillexempel pist väldigt bra. Den är lite svårare att ta sig ur än den tredelade pjäxan och något svårare att ändra flexet på. Det är din smak och tycke som avgör vilken typ av pjäxa som passar just din skidåkning. Slutligen vill jag säga lycka till med valet av pjäxor till dina skidor. Här finns mina personliga favoriter till pjäxor.