däck

När det dags för nya däck!

Som ni vet så hjälper jag gärna er och mina vänner när ni letar efter något. Det blev lite nervigt när en släkting skulle köra hem från semestern i det dåliga vädret i helgen. Så vi förberedde dom på att svänga av i Jönköping för att fixa nya vinterdäck. Jag tänker att jag kan ju dela med er det jag delade med dom.

Info om däck

Däcket är en viktig komponent till bilen och är den fordonsdel som täcker hjulets fälg för att skydda den och samtidigt möjliggör bättre fordonsprestanda. De flesta däck, såsom de för bilar, håller dragning mellan fordonet och vägen samtidigt fungerar den som en flexibel kudde som absorberar stötarna och mjukgör körningen.
I Husqvarna och Jönköping finns flertalet butiker som tillhandahåller däck samt däckservice för kunderna. Lindheds Däckshop på Grännavägen erbjuder förutom försäljning av nya och begagnade däck, även däckreperationer och fälgrenoveringar. Andra tjänster de erbjuder är att ställa in hjulinställningarna som kan behövas vid snedslitage samt vanliga däckbyten som de utför snabbt medan man väntar. De ställer även upp och ger kunderna tips och råd på hur man sköter däcken bäst och tillhandahåller även ett däckhotell. På däckhotellet tar de hand om däcken man lämnar in genom att mäta och kontrollera däcken så de håller bra kvalitet. De ser även till att tvätta rent däcken från vägsalt samt andra föroreningar innan de förvarar dom åt kunderna. På så sätt är de fräscha när man ska hämta ut dem nästa gång.

Sjöbergs bilverkstad är en däckverkstad i Lekeryd, utanför Jönköping. De har ett stort utbud av däck som passar väldigt många olika önskemål, båda sommar- samt vinterdäck. Utbudet av vinterdäck består av friktionsdäck, M+S, odubbade och dubbdäck från 13 till 18 tum. Sommardäcken består även de av en stor varietet, i flera olika prisklasser.

Swärds Däckservice är beläget i Jönköping och återfinns på Betavägen. De har ett stort utbud av däck och däckservice för kunderna, de är dessutom tydliga med att återberätta deras användning av ny teknik som gör det lättare och bättre med däckservice. Deras utbud av däckservice innefattar hjulförvaring, punkteringsservice, rådgivning, omläggning, balansering, hjulinställning, tvätt samt återvinning av däck.

Viktigt att veta om däck är att man aldrig bör köra dubbfria vinterdäck på sommarn. Vinterdäcken är utformade för att fungera för kallare väglag och ger därför sämre grepp på sommaren samt sämre stabilitet. VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut gjorde en undersökning på detta som visade att man i regel fick 20 meter längre bromssträcka vid användning av vinterdäck på sommaren. Finns många fler saker att tänka på när man ska välja däck. På sommaren är det viktigt att se till så man alltid har 3 millimeters djup på däcken så att däcken klarar av eventuellt regn som är vanligt förekommande. Enligt svensk lag är det endast 1.6mm som gäller för att det skall vara olagligt att köra med dessa men man bör ändå fundera på ifall man ska byta när man kommit under 3mm då det kan vara farligt att köra på dem.

I Huskvarna och Jönköping finns det däckservice som täcker befolkningens behov. De företag som är aktiva har funnits en längre tid, även om det finns många nya små företag som gett sig in i däckbranschen. Oavsett om man behöver byta däck, laga dem eller bara lagra dem finns det flera ställen man kan göra detta på och det till en rimlig summa. Det är bra att alltid se till så att fordonets däck är i bra skick då de ofta har en roll till olyckor i trafiken.