Luft är det viktigaste vi har. Därför borde man serva sin AC

Hur görs en AC-service?

En AC-service bör göras på bilen för att se till så att luftkonditioneringen fungerar på ett önskvärt sett. I Sverige har vi olika väderförhållanden och det är inte säkert att systemet håller sig slutet genom alla dessa väderväxlingar som finns och kan komma att infinna sig i landet. Även köldmedel i ACn försvinner årligen och därför bör man genomföra en AC-service ungefär varje år brukar man säga.

Bodalsgaraget i Lidingö är din helhetsverkstad som även utför AC-service. De kan utföra en service på din AC på både personbilar men även tyngre fordon såsom lastbilar. På deras sida om AC-service kan du läsa mer om vad som ingår och även hur du kontaktar dem.

Vad kollar man på en AC-service kan man fråga sig. Det kan verka naturligt för gemene bilförare att antingen fungerar ACn eller så gör den inte det men emellertid så försämras effekten av den kontinuerligt och därför kan det vara bra att kolla upp funktionaliteten regelbundet. Främst är det läckage av köldmedel som brukar vara ett problem som behöver åtgärdas efter en service. Eftersom att AC i bilen inte är igång året om så är det en bidragande faktor till läckage. Man bör veta med sig som bilägare med AC att man åtminstone bör ha igång ACn en gång i månaden för att systemet inte ska hinna torka ut. Läckaget kan även bero på de stora temperaturskillnaderna, vibrationer från motorn eller andra vibrationer. För lite köldmedel i systemet försämrar inte bara prestandan på ACn utan det leder även till en ökad bensinförbrukning.

Man bör veta med sig som bilägare med AC att man åtminstone bör ha igång ACn en gång i månaden för att systemet inte ska hinna torka ut

Under en AC-service kollar man även på eventuella missljud som kan uppstå som man vill åtgärda, funktionaliteten som tidigare nämnts d.v.s. fungerar AC-systemet som det ska eller får man inte ut önskad kyla från den. Även andra felsökningar, tömning av gas, fyllning samt tillsättning av spårmedel och köldmedel är en del i en service av AC.

Vad man även kollar på en AC-service och som alltid åtgärdas i samband med en service är de bakterier som gömmer sig bakom systemet. AC-systemet är en riktig smittobärare på grund av allt damm och smuts som frodas inne i systemet. Eftersom att man andas in den luft som kommer ut från ACn så ser man alltid till att rengöra systemet på bästa sätt vid varje service. En rengjord AC leder till att man som förare mår bättre och påverkar inte alltid nödvändigtvis systemets funktionalitet. En rengöring av systemet leder till mindre irritation i ögon och andra besvär som kan uppkomma i luftrören. Ett smutsigt system kan även leda till obehaglig lukt i systemet men även allergiska reaktioner hos föraren.

När man kollar upp ACn på en AC-service så använder sig företagen sig av UV-lampor för att kunna identifiera läckage och andra avancerade verktyg som underlättar och effektiviserar arbetet med att sköta om ACn på bästa sätt. En Ac-service kostar vanligen runt 500 kr och är ett sätt att både förlänga livet på ACn samtidigt som man får ett mer effektivt AC-system och gör sig av med smuts och bakterier som fastnat i systemet. Det finns i Sverige flertalet auktoriserade AC-verkstäder som arbetar med att sköta om och undersöka de AC-system som finns i bilarna och dessa företag ser även till att reparera de fel som eventuellt kan finnas i systemet.