alpacagarn

Hur framställs Alpaca garn?

Alpacor är flockdjur och är på det sättet väldigt lika får. Däremot så tar likheterna slut efter att man sagt att både arterna har ull och är flockdjur. En alpaca är inte lik ett får utan är istället ett kameldjur men man kan däremot inte rida på dem.

Alpacor har man nästan enbart på grund av sin högkvalitativa ull som skyddar och värmer väldigt bra. Fördelen som finns med Alpaca garn är att den värmer även när den är våt. Något som inte andra material gör på samma sätt. Vilket även är den främsta anledningen till att ullen är så efterfrågad i Sverige då det under stora delar av året är väldigt kallt. Något som kläder, vantar eller mössor av Alpaca garn kan motverka på ett väldigt bra sätt. För om man har kläder som är gjorda av Alpaca garn så behöver man egentligen aldrig frysa.

Många tror dessutom att det inte finns Alpacor i Sverige men det stämmer inte. Det finns på flera platser i landet och det gör att vi har en inhemsk produktion av Alpaca garn. Självklart är det djur som har importerats till Sverige och de är alltså inte ett djur som är naturligt på våra breddgrader.

Ullen som en Alpaca gör att det under sommartiden är för varmt för Alpacan. Det är också en anledning till att man klipper djuren på våren en gång om året.

Men hur framställs då Alpaca garn?

Först och främst så klipper man Alpacan en gång om året på våren. Både för ullen men även för att Alpacan inte ska lida då det annars blir för varmt i Sverige. Man klipper djuren en åt gången och då lägger man upp djuret på ett bord. Därefter ser man till att djuret inte kan röra på sina ben.

Det kan verka grymt att på det sättet låsa fast djuret under en kort tid. Däremot så är det nödvändigt både för att skydda Alpacan men även för att skydda de som klipper den. Själva klippningen tar inte lång tid och en Alpaca lider aldrig av att bli klippt.

Efter att djuren blivit rakade eller klippta så samlas ullen ihop för att göras till garn. En process som påminner om hur man gör med ullen från får. Det är i stort sett samma tillverkningsprocess för både Alpacan och för fåren. Något som gör att det inte tar speciellt lång tid innan man från ullen man samlat ihop har garn istället.

Ullen från en Alpaca behandlas aldrig med kemikalier på det sätt som ibland kan vara vanligt med andra ulltyper. Det behövs helt enkelt inte utan ullen håller utan detta.

Fördelen med Alpaca garn

Alpaca garn är varmt och behåller värmen även när det är vått. Vilket gör att för det svenska klimatet så är ull från Alpacan något som verkligen kan göra vintern en aning varmare. Det är utöver detta ett väldigt slitstarkt material som håller under en väldigt lång tid.

Även om ullen från en Alpaca är dyrare än den från ett får så får man en helt annan kvalitet om man använder sig av Alpaca garn istället från ullgarn gjord från får.