Det finns många olika typer av däck som har olika funktioner. Däcken är en av de absolut viktigaste säkerhetsutrustningar som din bil har. När det kommer till däck finns det inga kompromisser. Det viktigaste är att man färdas säkert och bekvämt i sin bil. Att välja däck som är anpassade för just din bilmodell är fundamentalt. Det är även viktigt att med jämna mellanrum kontrollera att däcken är i bra skick. Genom att ta hand om sina däck minimerar man risken markant för eventuella olyckor. Det ökar även chansen till att du kan använda dina däck i flera säsonger. Beroende på vad det är för säsong så är det viktigt att ha rätt däck. Vinterdäck i form av dubbdäck eller friktionsdäck är de däck som gäller under vintertid. På sommaren ska sommardäck sitta på bilen. Det finns även så kallade ”allrounddäck”, som man kan ha på sin bil året om oavsett om det är vinter eller sommar.
Däckmarknaden är en mycket bred marknad och detta innebär att utbudet är enormt. Det finns idag många däcktillverkare som tillverkar däck. Eftersom utbudet är så pass stort, innebär det att du kan välja däck i olika prisklasser. De vanligaste däcken som erbjuds är budgetdäck, mellanklassdäck samt premiumdäck.
Olika typer av däck
Utöver att det finns däck i olika prisklasser och för olika säsonger så är däck uppdelade i två kategorier. Radialdäck och diagonaldäck är de två typer av däck som är allra vanligast förekommande. Idag är radialdäcket det vanligaste och har varit det sedan det uppfanns år 1946. Diagonaldäck tillverkas endast i få antal och är därför mycket dyrare. Skillnaden på dessa två däck är placeringen av textilcorden, mot rullriktningen av däcket. Diagonaldäck placeras däremot diagonalt mot sin rullriktning och radialdäcken har sina placerade radiellt mot rullriktningen.
Idag jobbar de flesta däcktillverkare kontinuerligt för att ta fram nya tekniker och innovationer på sina däck. Syftet är att göra däcken mer miljövänliga, lättrullade, bekväma och framförallt säkra att köra med.
Däckets uppbyggnad
Beroende på däcktillverkare så kan däck ha olika egenskaper men även om det är ett sommardäck eller vinterdäck. Idag har dock de allra flesta däck samma uppbyggnad och konstruktion. Först och främst består ett däck av en stomme i textilcord. Dessa brukar ligga i ett eller två lager och hålls samman med hjälp av flera skikt/lager gummi. Stommen är något mjuk och den görs styvare med något som kallas bälten. Dessa bälten ligger både diagonalt och tvärs stomtrådarna och ser till att däcket blir mer stabilt.
Som tätning mellan fälg och däck sitter en så kallad ”klinch” som är en bunt med stålvajrar. Därefter kommer själva slitbanan som är en kombination av naturgummi och syntetgummi. Gummi och mönster i däcket är det som ger den dess egenskaper och ser till att du kan köra säkert och bekvämt. Det finns flertalet egenskaper som ett däck kan ha och detta avgörs vad man betalar för ett däck. Bland alla olika egenskaper finns riktningsstabilitet, bromsförmåga, greppförmåga och vattenevakuering. Idag är det vanligt att dagens däck blandas med särskilda gummiblandningar som är kiselbaserade och kallas ”Silica”. Anledningen är för att däcket ska ge lägre rullmotstånd när bilen färdas.
Sommardäck
När du köper en helt ny bil så ska den levereras med fyra helt likadana sommardäck. Sommardäck ska enbart sitta på bilen under sommarsäsong och de är inte anpassade för varken kyla eller vinterväglag. I Sverige är det lag att använda sommardäck på hösten och våren förutsatt att det är barmark. Nya sommardäck ska ha ett mönsterdjup på 8 – 9 mm. Sommardäck slits snabbare ut än vad ett vinterdäck gör, därför kommer du behöva byta sommardäck oftare.
Ett utslitet däck har ett litet mönsterdjup vilket kan ge negativ påverkan när du bromsar på blött underlag. Utslitna sommardäck har betydligt större chans att få vattenplaning.
Vattenplaning påverkas av tre faktorer;
- Mängd vatten på vägen
- Hastighet på bilen
- Mönsterdjup på sommardäcket
Genom att investera i nya sommardäck får du ett däck med bättre förmåga att tränga undan vatten. På så vis minimerar du risken för vattenplaning och olyckor. Sommardäck med V-mönster är de absolut bästa däcken för att motverka eventuella risker för vattenplaning. Det är främst hastigheten på bilen som påverkar, därför är det viktigt att anpassa hastigheten efter rådande omständigheter. Tveka heller inte att investera i helt nya sommardäck. Kontrollera även mönsterdjupet med jämna mellanrum. Minsta tillåtna mönsterdjup för sommardäck på personbilar (högst 3,5 ton) är 1,6 mm.
Vinterdäck
Det finns tre olika varianter av vinterdäck. Det finns dubbade vinterdäck, odubbade vinterdäck av nordisk standard samt odubbade vinterdäck av europeisk standard. Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck. När man köper friktionsdäck så är det viktigt att kontrollera att däcken är tillverkade utifrån vårt nordiska klimat.
Enligt lag måste bilen du färdas i ha vinterdäck under perioden 1 december till 31 mars. Detta är ett krav som gäller personbilar, lätt lastbil samt bussar som inte väger mer än 3,5 ton. Gällande dubbdäck får du endas använda dessa under perioden 1 oktober till 15 april om det råder vinterväglag. Det är alltid polisen på plats som avgör om det är vinterväglag eller inte. Vinterväglag innebär att hela eller delar av vägbanan har is, snö, snömodd eller frost på sig. Är du osäker på om du verkligen har vinterdäck? Du kan enkelt kontrollera om däcket har någon av följande märken; M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller Mud and Snow.
Som vinterdäck kan du välja mellan dubbdäck eller friktionsdäck som dina primära vinterdäck. Dubbdäck brukar oftast ha ett bättre grepp på isiga vägar än vad friktionsdäck har. Friktionsdäck som är utvecklade och anpassade för nordiskt klimat har nästan lika bra egenskaper som dubbdäck på vinterväglag. Skillnaden är att dubbdäck har en betydligt bättre prestanda på isiga vägar. Kör du mycket på våta eller torra vägar, så är odubbade vinterdäck av europeisk standard att föredra. Anledningen är att de fungerar bättre på dessa typer av vägunderlag.
Friktionsdäck av nordisk typ har en gummiblandning som är mjukare om man jämför med den europeiska varianten. Däcket har även fler sajpningar som gör däcker mer flexibelt så att det greppar mer yta på underlaget. Friktionsdäck ger en lägre ljudnivå som är en fördel om man färdas långa sträckor. Det är även ett lägre rullmotstånd i dessa däck jämförelsevis med dubbdäck. Dubbfria däck kan användas på sommaren men det är viktigt att komma ihåg att det finns nackdelar. Du får dels en lägre bromssträcka mot vad sommardäck ger. Sedan slits dessa däck betydligt snabbare när det är varmt.
Säkerhetstips – vinterdäck
- Det är generellt bättre att välja smala däck istället för breda. Anledningen är att smala däck tränger ner bättre i snö och slask. Breda däck tenderar att istället glida på ytan.
- Är det ett dubbdäck du väljer att använda dig av så kontrollera dubbarna innan däcken monteras på bilen. Dubbarna bör sticka ut minst 1–2 millimeter från gummit. Det får dessutom inte saknas allt för många dubbar på vinterdäcket.
- Ett helt nytt vinterdäck har dubbar som är 9–10 mm. För att du ska få ett bra grepp på vinterväglag så krävs minst 5 mm mönsterdjup på dina vinterdäck.