Betongimpregnering

Betongimpregnering är vätskebaserat medel som ska fungera som ett bra skydd för betong. Genom att impregnera betong med speciellt medel så får man ett varaktigt skydd mot framförallt vatten och vattenskador men det ger även ett bra skydd mot skadliga klorider som i sin tur kan minska risken för att betongen drabbas av frost- och rostsprängning.

Vidare kan man säga att de flesta betongimpregnerings medel har vattenavvisande egenskaper och det används ofta på stora betongkonstruktioner som pelare, balkar, broar och andra ställen där det finns en risk att saltinträngning sker i betongen. Många medel ger också ett bra skydd mot smuts på betongen, speciellt om betongkonstruktionen är placerad utomhus och står ute i alla olika väder och väderförhållanden.

Något som är kännetecknande för de flesta betongimpregnerings medel är att de är ofärgande och blir således osynliga på betongen efter behandlingen. Det gör att om man vill måla betongen på något sätt så kan man först impregnera betongkonstruktionen med det osynliga medlet för att sedan måla betongen i den önskade färgen.

Betongimpregnering finns i många olika förpackningar och storlekar. Man mäter betongimpregnering i liter eftersom det är en vätska och det måttet lämpar sig självklart bäst för vätskor. Många förpackningar säljs i fem liters förpackningar eftersom det kan krävas ganska mycket vätska på betongblock som är väldigt stora.

Var köper man betongimpregnering

Betongimpregnerings medel går att köpa på de flesta välsorterade byggbutiker och det går även att beställa impregnering online i vissa butiker som erbjuder e-handel. Vidare finns det även många olika märken som tillverkar betongimpregnering och de olika märkena har olika kvalitéer. Det finns impregneringsmedel i alla olika prisklasser och det är inte alltid som den dyrare varianten är bättre än den lite billigare varianten. Vanligtvis brukar priset bli lite billigare ju större förpackning man köper. Det är enkelt att jämföra de olika förpackningarnas pris om man tittar på beteckningen kostnad per liter. Oavsett hur stor förpackning man köper så är detta priset samma eftersom det jämförs i samma enhet.

Weber och Caparol är två av de största märkena på betongimpregnering. Vissa förpackningar säljs så att dom är vattenspädbara vilket innebär att de är mer koncentrerade för att kunna säljas i mindre förpackningar. När man sedan ska använda impregneringsmedlet så späder man ut det i vatten så att det ändå får den väntade effekten.

Man brukar även dela upp impregnerings medel i olika kategorier beroende på var man vill använda medlet. De vanligaste katogoriseringarna av betongimpregnering är att man delar upp det efter om det ska användas för inomhusbruk eller utomhusbruk.

Förvaring

Vidare brukar man kunna förvara betongimpregnering i minst 12 månader innan de börjar tappa lite av sin effekt. Det brukar stå på förpackningarna hur länge just det valda medlet kan förvaras. Det är viktigt att man försluter en förpackning väl efter att man har öppnat den om man avser att använda vätskan som blev över vid ett annat tilfälle.

Sammanfattningsvis kan man säga att betongimpregnering är ett vätskebaserat medel som används för att impregnera betongkonstruktioner så att de får ett effektivt skydd mot vatten och annat som kan skada betongen.